Hipòcrates en pijama és el podcast del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB). Un espai produït per l’equip de Comunicació del CoMB, amb el suport tècnic de Bet...
El metge de família Jaume Padrós sempre ha viscut amb molta intensitat el Nadal, una època durant la qual dedica hores a muntar un gran pessebre que cada any incorpora nous personatges i enginys i que, sobretot, és una molt bona excusa per convidar amics i compartir-hi una estona. L’infectòleg Adrià Mendoza repassa en una entrevista diferents aspectes del que significa i implica viure avui dia amb el VIH: tractaments, profilaxi, qualitat de vida, relacions, estigma... Temps afegit: Molts virus, un cop descoberts, han estat batejats amb topònims d’arreu del món i l’epidemiòleg Antoni Trilla ens en recorda alguns.
--------
35:36
T4 EP.6: De castellers, lindy hop i detecció precoç de càncer colorectal
Jaume Rosset és metge traumatòleg especialitzat en patologies de músics i d’artistes i la seva passió pels castells també ha fet que sigui un expert en seguretat i millora de la capacitat física dels castellers. A més, recentment, s’ha aficionat a ballar lindy hop. El programa català de cribratge de càncer colorectal està a punt de fer 25 anys i la doctora Gemma Binefa, especialista en Salut Pública i Medicina Preventiva, en fa balanç dels resultats i dels reptes d’aquesta eina per a la detecció precoç. Temps afegit: L’epidemiòleg Antoni Trilla tanca la seva sèrie sobre la història de la vacuna de la poliomielitis amb el metge d’origen polonès Albert Sabin.
--------
30:48
T4 EP.5: De contes infantils i cura de les mans
El certamen de Sant Jordi organitzat al seu hospital va animar la internista Helena Monzón a fer el pas i fer realitat una idea que feia temps que li rondava pel cap: escriure el seu primer conte infantil, en aquest cas, al voltant de l’assetjament escolar. Descobrim, amb la cirurgiana ortopèdica i traumatòloga Laia Sabaté, com funcionen i com envelleixen les mans, part fonamental del nostre cos per a les nostres activitats quotidianes. Temps afegit: A la segona entrega de la sèrie sobre la història de la vacuna de la poliomielitis, l’epidemiòleg Antoni Trilla ens recorda el paper que hi va jugar el metge Jonas Salk.
--------
32:40
T4 EP.4 D’assajos, vells amics i glaucoma
Als 40 anys, el cardiòleg pediàtric Ferran Gran va aprendre a tocar la guitarra i va començar a tocar amb un grup d’amics que conserva des de l’època de la facultat. Gaudeix dels assajos setmanals amb la seva banda de pop rock, però, sobretot, gaudeix de les converses i dels moments que comparteixen després dels assajos. L’oftalmòloga Zoraida del Campo ens parla del glaucoma, una afecció del nervi òptic que avança de manera silenciosa i que és una de les principals causa de ceguesa, i insisteix en la importància de la detecció precoç. Temps afegit: L’epidemiòleg Antoni Trilla inicia una sèrie de tres entregues dedicada a la vacuna de la pòlio. La d’avui té com a protagonista Franklin Roosevelt, qui va ser president dels Estats Units.
--------
30:02
T4 EP.3 De costura i xarampió
De ben petita, la cirurgiana Consuelo García va aprendre a cosir i a fer sargits al costat de les àvies. No era conscient llavors que la seva destresa amb l’agulla anunciava ja una vocació professional posterior i que, en paral·lel, mantindria tota la vida la seva afició pel disseny i la confecció de roba. Entrevistem l’infectòleg Arkaitz Imaz perquè ens expliqui les causes i conseqüències del ressorgiment del xarampió al nostre entorn, una malaltia que ell mateix va patir ja en l’edat adulta. Temps afegit: L’epidemiòleg Antoni Trilla fa un repàs de com, des de l’any 1999, el virus del Nil Occidental va anar conquerint els Estats Units: des de Nova York fins a la costa Oest.
Hipòcrates en pijama és el podcast del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB). Un espai produït per l’equip de Comunicació del CoMB, amb el suport tècnic de Betevé Ràdio, on podeu escoltar històries, testimonis i experiències de la mà de metges i metgesses i d’altres professionals. Parlem de medicina, de salut, ... i molt més. Hi posem un toc final d’història i art. Escolta’l al web del CoMB