Powered by RND
PodcastsHistoriaArqueopòdcast
Escucha Arqueopòdcast en la aplicación
Escucha Arqueopòdcast en la aplicación
(6 012)(250 108)
Favoritos
Despertador
Sleep timer

Arqueopòdcast

Podcast Arqueopòdcast
Arqueopòdcast
Arqueopòdcast és el podcast divulgatiu del Museu d’Arqueologia de Catalunya (www.mac.cat),en col·laboració amb l'Arqueoxarxa. Descobreix, de la mà dels experts ...

Episodios disponibles

5 de 46
  • L’ús quotidià de la ceràmica a l'antiga Roma
    Plata, vidre, bronze… però, sobretot, ceràmica. Si pensem en els objectes de l’antiga Roma, aquest material, sostenible, econòmic i mal·leable, estava molt present en el dia a dia dels romans. Les descobertes fetes al llarg dels anys en els diferents jaciments catalans així ho constaten. Podem parlar de l’ús de la ceràmica a la cuina, en forma de recipients com gerres, bols, plats, àmfores o llànties, però també de manera més indirecta, com és el cas de la construcció o la decoració. La ceràmica sigillata, de fet, també reflecteix l’existència de tallers de producció local, que ajudaven a abastir comerços i llars en tot el territori. Com ens hem d’imaginar els objectes fets d’aquest material a l’època romana? Hi havia ceràmica de luxe? Què ens expliquen les peces que han arribat fins als nostres dies? En aquest episodi de l’Arquepòdcast descobrirem quin era l’ús quotidià de la ceràmica en un recorregut que ens portarà fins a Tàrraco, on entrevistarem Josep Anton Remolà, arqueòleg i conservador del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona; passarem també per Baetulo, on conversarem amb Esther Gurri, arqueòloga i conservadora del Museu de Badalona; i, per últim, acabarem a Iesso, on ens espera Josep Ros Mateu, arqueòleg municipal i conservador del Museu de Guissona.
    --------  
    21:17
  • La Via Augusta al seu pas per Tàrraco
    L’imperi romà requeria d’una estructura molt complexa, a causa de la seva extensió. Resoldre el transport i les comunicacions entre els diferents territoris era indispensable. És cert que la gran autopista d’aquesta època era el mar Mediterrani, però tampoc podem oblidar que es va crear tota una xarxa viària per aconseguir línia directa amb Roma. En aquest context, Tàrraco té una ubicació privilegiada a Hispània: davant del mar, però prou connectada a l’interior. De fet, l’any 27 aC, l’emperador August va iniciar una reforma administrativa en la qual Tàrraco va passar a ser la capital de la província Hispania Citerior. No és d’estranyar, doncs, que una de les grans vies tingués parada en aquesta ciutat: la Via Augusta. Es tracta de la carretera més llarga de la Hispània romana: aproximadament 1.500 km que anaven des dels Pirineus fins a Gades, l’actual Cadis. Què en sabem d’aquesta via, una de les més transitades i estudiades de l’antiguitat? Què va suposar per a Tarragona? Quins monuments hi havia al seu voltant i quin rastre n’ha quedat avui? Per respondre aquestes preguntes i moltes més, en aquest episodi de l’Arqueopòdcast agafem la Via Augusta direcció Tàrraco! Farem parada al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT), per parlar-ne amb Mònica Borrell, la seva directora.
    --------  
    37:05
  • L’ètica en les restes arqueològiques
    Les consideracions ètiques o bioètiques en les restes osteoarqueològiques o antropològiques asseguren que la recerca i la gestió de les restes van més enllà d’una bona praxis tècnica: també implica responsabilitats socials i culturals. Aquest mes de novembre de 2024, el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) i la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya organitzen la I Jornada sobre “L’ètica en les restes osteoarqueològiques”. És la primera trobada catalana centrada en les restes humanes com a material sensible. En concret, es farà una reflexió de qüestions ètiques, de conservació, de cura, d’estudi i exhibició, amb ponències que presenten diversos casos d’Europa. També s’ha organitzat una taula rodona que pretén oferir una mirada de la realitat catalana. En aquest nou episodi de l’Arqueopòdcast parlem sobre aquest tema amb la Dra. Núria Armentano, arqueòloga, antropòloga i investigadora del Laboratori de Paleopatologia del MAC.
    --------  
    22:26
  • La gestió de l’aigua fa més de 2.000 anys: el cas d’Ullastret
    A l’Arqueopòdcast us proposem viatjar en el temps fins a un dels punts estratègics del territori català, a Ullastret, al Baix Empordà. En aquest episodi, descobrirem com captaven, aprofitaven i feien servir l’aigua els habitants d’aquest oppidum ibèric. L’aigua ha estat, justament, el fil conductor del 24è Cap de Setmana Ibèric, que s’ha celebrat els dies 5 i 6 d’octubre de 2024 als jaciments i museus de la Ruta dels Ibers. Més d’una seixantena d’activitats que han acollit 6.356 visitants. Una ocasió especial que ha servit per descobrir els usos i sistemes de gestió de l’aigua que van desenvolupar els ibers ara fa més de 2.000 anys, a través de reconstruccions històriques, tallers i visites teatralitzades. L’aigua és un recurs indispensable per la vida. Disposar d’aquest element natural és una qüestió vital que ha condicionat, fins i tot, la ubicació dels diferents assentaments al llarg de la història. Per a consum propi, per cuinar, per qüestions de salut, artesania o activitats constructives… quina importància creieu que tenia l’aigua en el dia a dia d’un poblat ibèric? En parlem amb Gabriel de Prado, responsable de la seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya a Ullastret.
    --------  
    22:10
  • Arqueologia funerària al poblat medieval deL'Esquerda
    Ubicat sobre els espadats que dominen el riu Ter, el jaciment de l’Esquerda va ser un enclavament estratègic per diferents motius. Des d’aquest punt es domina tota la plana de Vic i les muntanyes que l’envolten, amb una perspectiva de 20 quilòmetres a la rodona. Això explica que estigués ocupat des de la prehistòria fins a l’Edat Mitjana. Avui volem centrar-nos en aquest darrer període. I és que la importància estratègica d’aquest lloc va fer que els visigots hi construïssin una potent muralla de gairebé 150 m de longitud. Posteriorment, en època carolíngia, va esdevenir un punt fort de la Marca Hispànica. I, de fet, l’ocupació va perdurar fins el 1314, any en què es va destruir i abandonar definitivament. Avui a l’Arqueopòdcast viatgem a Roda de Ter per conèixer més sobre aquest jaciment. Parlarem amb la doctora Antònia Díaz-Carvajal, autora del llibre Arqueologia funerària de la població medieval de l'Esquerda (segles VII al XIV). I conversarem també amb Maria Ocaña, directora del Museu Arqueològic de l’Esquerda. Amb elles volem saber com afrontaven la mort els habitants d’aquell poblat medieval, o què en sabem sobre els rituals, les creences funeràries, els costums i, en definitiva... la pròpia vida a aquest poblat.
    --------  
    42:25

Más podcasts de Historia

Acerca de Arqueopòdcast

Arqueopòdcast és el podcast divulgatiu del Museu d’Arqueologia de Catalunya (www.mac.cat),en col·laboració amb l'Arqueoxarxa. Descobreix, de la mà dels experts i expertes de l'arqueologia, els enigmes que s’amaguen als jaciments clau de Catalunya. Cada episodi és una aventura que et permetrà conèixer una mica més sobre el patrimoni arqueològic català.
Sitio web del podcast

Escucha Arqueopòdcast, Cualquier tiempo pasado fue anterior y muchos más podcasts de todo el mundo con la aplicación de radio.es

Descarga la app gratuita: radio.es

  • Añadir radios y podcasts a favoritos
  • Transmisión por Wi-Fi y Bluetooth
  • Carplay & Android Auto compatible
  • Muchas otras funciones de la app
Aplicaciones
Redes sociales
v7.1.1 | © 2007-2024 radio.de GmbH
Generated: 12/26/2024 - 11:10:54 AM