La història ens ha deixat un cançoner ple d'històries majoritàriament escrites per homes i dedicades a dones. Com deia Maria Aurèlia Capmany al recopilatori d'o...
Víctor Jara, "Te recuerdo Amanda". Ens capbussem dins d'un autèntic clàssic de la cançó llatinoamericana, tot un himne a la classe obrera on el cantautor xilè explicava una història d'amor entre dos treballadors d'una fàbrica, l'Amanda i el Manuel. Jara es va inspirar en els seus pares —que es deien així— i després va tenir una filla a qui també va anomenar Amanda. Conversem amb ella per esbrinar si realment el va inspirar en el moment de compondre-la i per parlar del llegat del seu pare, més de cinc dècades després del seu assassinat. També fem un repàs d'algunes de les versions més celebrades del tema, des de Raimon fins al duet Astrud, passant per Mercedes Sosa o José Mercé.
--------
1:04:38
Capítol 1: Olívia i les buguenvíl·lies
The Tyets - "Olívia". Ens trobem amb Oriol de Ramon al parc Catalunya de Sabadell, l'escenari on va néixer la cançó "Olívia", un clàssic instantani del duet mataroní, que ja s'ha convertit en la banda sonora per anunciar públicament un embaràs. Al costat del tiet de la protagonista, disseccionem la cançó, estrofa per estrofa, en desgranem algunes influències i la versió més embrionària, on, fins i tot, fa un cameo Pau Vallvé, mencionat a la lletra. Al llarg de la conversa també escoltem altres cançons dedicades a nebots, com per exemple "Trepitja fort", de Lax'n'Busto, amb sorpresa inclosa. Acabem el programa amb els Figa Flawas, que ens revelen si "Aurora" és un personatge real o fictici.
--------
54:49
Capítol 2: Anna, cabells d'arcàngel
Toti Soler - "Ombra d'Anna" (Palau Fabre/Enric Gispert). Investiguem qui és l'Anna que s'amaga darrere aquest poema de Palau i Fabre, que Toti Soler va publicar al seu primer disc en forma de cançó. Primer, parlem amb estudiosos del poeta per saber si hi havia alguna Anna a la seva vida. Després, truquem a Toti Soler, que ens fa una revelació que ens portarà fins al monestir de Sant Benet de Montserrat, on la Lídia Pujol ens acompanyarà a conèixer una persona excepcional. Als minuts finals, la cantant osonenca Paula Valls ens explicarà qui és la "Filomena" del seu últim disc, "Començar de nou".
--------
58:34
Capítol 3: La Manela, la Clara i el Narcís
La Ludwig Band - "Manela, no vull currar per vostè". En els últims mesos, s'ha convertit en una de les tornades més celebrades de la música catalana. El que no sap tanta gent és que Ca la Manela va ser un restaurant mític d'Espolla (Alt Empordà), la banda on va néixer La Ludwig Band. Acompanyats de Quim Carandell, líder de la banda, coneixem la Clara, la jove de la Manela en qui s'inspira la cançó. A la sortida, truquem a la porta del Narcís, un home de 93 anys que actualment ostenta el càrrec de "L'home més vell d'Espolla". En els últims minuts de programa resolem dues incògnites: La Ludwig Band són d'Espolla o de Barcelona? Qui és la "Matilda" de la cançó de Guillem Gisbert?
--------
56:39
Capítol 4: Teresa i la sàlvia
Ovidi Montllor - "Homenatge a Teresa". Entrevistem Ricardo Canalejas, l'escriptor alcoià que amb les seves investigacions ha convertit la Teresa Mora Ferrándiz en molt més que un personatge del cançoner d'Ovidi Montllor. Canalejas s'acompanya de l'actriu Neus Agulló, que comparteix els seus records de l'Ovidi i la Teresa. Complementem aquesta conversa amb la participació del guitarrista Toti Soler; la filla del cantautor, Jana Montllor, i els Ovidi 4 (David Fernàndez, Borja Penalba, Mireia Vives i David Caño), que aporten la seva visió filosòfica, política i musical sobre la cançó més famosa del poeta i cantautor. Acabem el programa amb "Eugènia", de la també valenciana Sandra Monfort.
La història ens ha deixat un cançoner ple d'històries majoritàriament escrites per homes i dedicades a dones. Com deia Maria Aurèlia Capmany al recopilatori d'on surt el nom d'aquest programa, "a les cançons populars hi trobem dones protagonistes, hi ha flors amables i violes violades". Parlem amb les protagonistes de cançons d'amor a àvies, germanes, nebodes, parelles, personatges del poble o fins i tot víctimes oblidades de la barbàrie.