Cada setmana, des de fa ja 17 temporades, analitzem la tecnologia i les seves conseqüències a la societat, amb humor, de forma distesa, estil propi i en català.
Wikipedia i IA: Una conversa amb Àlex Hinojo. Minuts Mosseguis 83
Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
En aquest episodi especial de “Mossegalapoma”, Ludo conversa amb Àlex Hinojo, expert en Wikipedia i projectes col·laboratius, sobre els reptes que enfronta Wikipedia en l’era de la intel·ligència artificial.
Els principals temes tractats inclouen:
El canvi de paradigma d’una internet col·laborativa a una més extractivista i monetitzada.
La problemàtica del voluntariat digital en l’actualitat.
El paper de Wikipedia com a dipòsit de veritat i font d’informació per als models d’IA.
Les noves formes de consum d’informació a través de chatbots i els seus efectes en el tràfic web.
El futur dels repositoris de coneixement i el possible rol de les institucions.
Models de finançament sostenible per a Wikipedia en l’era de l’IA.
Oportunitats per a models d’IA més petits i especialitzats.
La importància de preservar la diversitat lingüística i cultural en els models d’IA
La conversa destaca la necessitat de repensar com mantenim i financem els commons digitals en un context on el consum d’informació està canviant radicalment, i com podem preservar el valor del coneixement col·laboratiu en l’era de la intel·ligència artificial.
--------
La intel·ligència artificial per rastrejar emissores de ràdio als Estats Units – Programa 605
Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Als Estats Units han creat el projecte “VERDAD”, que rastreja i analitza el contingut, detectant notícies falses, en les emissores de ràdio dels Estats Units en llengua espanyola.
PART 1
Tenim una llarga “INTRO” parlant de com està el món.
El projecte “VERDAD”, que rastreja i analitza el contingut, detectant notícies falses, en les emissores de ràdio dels Estats Units en llengua espanyola.
PROPOSTES MOSSEGUIS
(Ernest Forts – Hubs) Escoltant el programa passat i parlant de docks/hubs/pinganillos per mi els millors son els de CalDigit us deixo el link per si interessa
(Dani Gaya – VPN) Els de proton ja estan fent oferta de blackfriday, un any de vpn a 38€ i diria que es una de les vpn mossegalapoma allowed doncs es 0 registres si voleu la oferta, entreu des de la web principal de proton, no la especifica de protonvpn-
(Rafel Jesús – la primera web) Aquí teniu una còpia de la primera web de totes, al CERN
(Oriol Rius – Empresa) Hola nois, vaig seguint el programa tan al dia com puc, el xat ja em costa més. Però volia compartir-vos una proposta: Esade – Singularity: Liderant la transformació del futur empresarial.
(Pere Ferrando – CleanMyMac) L’aplicació CleanMyMac s’ha actualitzat. És impressionant la tranquil·litat que arriba a aportar aquesta aplicació. Quina comoditat.
(Macma – Cuina) He descobert aquest senyor, mare meva. És com terapèutic, et quedes encantat, és rotllo ASMR. Mai havia sentit parlar de cuina amb tanta profunditat. Aquest el meu preferit: Marco Pierre.
(Adrià – Alternatives) Referent als serveis q molts emprem com Google drive, onedrive…. Suggereixo que feu el canvi a Nextcloud. Jo fa uns mesos que el vaig fer i estic molt content. Tens mes control del teu núvol i de les teves dades i no cal ser gaire expert per gestionar-ho. Hetzner ho ofereix a preu raonable.
(Rafel Jesús – CO2) La nova normativa “CAFE” sobre emissions de CO2 als automòbils.
(SinnerBOFH – MacPro) Una caixa per a que el teu PC s’assembli a un Mac Pro: McPrue El preu de la caixa està passat de voltes , com el MacPro d’Apple (uns €1.000 per una caixa sense cap component). Està xulíssima, però necessitarem fer Crowdfunding per poder comprar-ne una.
--------
3 grans actualitzacions de Mac en una setmana – Programa 604
Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Aquesta setmana Apple ha presentat 3 rellevants actualitzacions en els iMac, els Mac Mini, i el MacBook Pro, tots ells amb el nou xip M4.
En parlem abastament en aquest episodi
PART 1
Comentem algun punt del programa anterior en relació a les DNS’s i al concepte d’entrunyificació.
El problema i la complexitat de la venta d’entrades, exemple de Ticketmaster
PART 2
Nous Macs, en Tomàs es canvia el Mac Mini. Expliquem la nova configuració.
Nous iMac
El MacBook Pro M3 Max del Mac, i el nou MacBook Pro M4 Pro.
Dock d’11 ports de la marca OWC (afiliats Amazon)
PROPOSTES MOSSEGUIS
(Tomàs – IA de debò) “FingerBot” o WiFi-Dit– Atuell mecànic,controlat per WI-FI, que polsa físicament un botó, interruptor, etc. La millor IA aplicada a la domòtica, que ens allibera de les constriccions humanes.
--------
La degradació d’Internet per les grans tecnològiques – Programa 603
Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
En l’episodi d’avui parlem de com la Internet original cada cop es degrada més per part de les grans tecnològiques, i d’algunes mesures de protecció que hauríem de tenir.
PART 1
Les grans tecnològiques emmerden Internet.
Algunes mesures de protecció que hauríem d’aplicar.
VPN Proton
VPN ClearVPN
VPN ExpressVPN
Cloudflare DNS’s (general, per família, malware o malware+adult sites)
PART 2
Més consells i mesures de protecció a tenir en compte
PROPOSTES MOSSEGUIS
(Raul – Animació) Scavengers Reign: sèrie d’animació adulta (no per canalla) de ciència ficció clàssica. Molt bona, especialment per la imaginació desbordant a l’hora de crear un planeta realment alienígena (no com els típics “Planeta monoambient” en plan Planeta Desert, Planeta Selvàtic, Planeta Aquàtic… que semblen tots una cantonada de la Terra). El planeta d’aquesta sèrie és realment alienígena en tot. Tot i ser originalment d’HBO Max, ara està a Netflix però no al d’aquí (jo l’estic veient connectant a UK). De lo millor que he vist de ciència ficció en molt de temps.
(SinnerBOFH – Metal) Aquesta proposta és pel Ludo i la resta de “destralers” 🎸🤘🏼del canal: una versió “Metal” de Trump explicant com els immigrants mengem gats i gossos a Springfield (els immigrants catalans, ens els mengem amb allioli)
(Macma – Bolígraf) Un bolígraf especial per a estudiants i enginyers que incorpora regla de calibre Vernier i punta de 1mm.
(Kabuto – Peli) Bones, us porto una bona proposta mossegui d’una peli que vaig veure ahir a la nit. La peli es diu “Caddo Lake” i la trobareu a MAX (HBO). Us recomano sobretot entrar directament, sense llegir res ni veure cap tràiler, així la gaudireu molt més. Us puc dir que és de ciència-ficció i estic més que segur que us agradarà.
(SinnerBOFH – Sèrie) aquesta ès una proposta pels Gafapastes i gent que gaudeix amb presentacions miltimèdia d’avantguarda: La sèrie HALO (està a Paramount+ als USA). Una sèrie amb diàlegs plens de poesia (“mata’l!!” “Els Espartans som immortals” “la meua escopeta és més llarga que la teua”) i cinematografia sofisticada (explosions a terra, explosions sota terra, explosions a l’espai). De moment n’hi han 2 temporades. Ideal per tothom que vulgui tenir tema de conversa profunda aquestes properes festes. Si has jugat mai al videojoc HALO, saps qui és la Cortana original, i saps qui és el Màster Chief, aquesta sèrie és per tu.
(SinnerBOFH – Deïtats nòrdiques) Per saber com s’ho han fet els anglesos per anomenar els dies de la setmana, mireu aquest vídeo d’en Neil deGrasse Tyson (l’hereu intel·lectual d’en Carl Sagan), i aprendreu noms de deïtats nòrdiques
(SinnerBOFH – ciberseguretat) Pels fans de la Cyberseguretat i com hom ho aplica al camp de batalla, les diferencies culturals entre el món privat i el departament de defensa nord-americà, aquest episodi del podcast WAR ON THE ROCKS és una conversa entre expertes de Cyberseguretat: una és ex-Google i l’altra és ex-Naciona Unides, i ara estan una a la Força Aèria i l’altra a la Marina. Comenten des de com està el pati a les forces armades, a com ho fa Google, les diferencies de “tempo” a Google en projectes habituals i l’equip de ChatGPT, com s’ho ha fet Ucraïna en la Cyber-guerra.
(Rafel Jesús – Peli) La pel·lícula BlackBerry l’història del naixement i declivi de la marca, fins hi tot surt en oncle Jobs, a Amazon Prime Vídeo.
--------
Els ous: aliment i conservació amb Josep Ruano – Programa 602
Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Avui retorna, desprès d’una temporada absent, l’amic Josep Ruano per parlar-nos dels ous com aliment i la seva conservació.
Segona part tornant als temes d’actualitat tecnològica habituals.
PART 1
Els ous: aliment i conservació amb Josep Ruano.
PART 2
Més reflexions sobre els problemes de SONOS i la seva nova aplicació.
Desplegar en divendres: mites i falsedats
PROPOSTES MOSSEGUIS
(Karlostarlux – Podcast) Fa uns dies que escolto el podcast del Trevor Noah, on hi vaig arribar a través del Carles Caño. En aquest episodi xerren sobre “IA” amb el Yuval Noah Harari. És molt interessant.
(Ludo – Sèrie) “The gentleman” a Netflix
(Tomàs – Sèrie) “Shetlan” a Filmin
(TTyler – WordPress) Per a estar al dia del problema (drama) pel que està passant WordPress (article a Techcrunch)
Cada setmana, des de fa ja 17 temporades, analitzem la tecnologia i les seves conseqüències a la societat, amb humor, de forma distesa, estil propi i en català.