Cada setmana, des de fa ja 17 temporades, analitzem la tecnologia i les seves conseqüències a la societat, amb humor, de forma distesa, estil propi i en català.
Viatge a Redmond i Homelab a casa amb Javi Moreno – Programa 608
Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
En companyia de l’amic Javi Moreno parlem del seu darrer viatge a Redmond, la seu central de Microsoft i de la instal·lació domèstica d’un Homelab, entre d’altres temes.
PART 1
Intro extensa i dispersa.
PART 2
La seu central de Microsoft a Redmond (viquipèdia)
Microsoft i l’aposta per la IA.
HomeLab – El perquè i casos d’ús d’un servidor domèstic. (article a Linux Handbook) – Tailscale (com a app exemple per configurar un HomeLab)
PROPOSTES MOSSEGUIS
(Josep Ruano – Llibre) Opus: “The Cult of Dark Money, Human Trafficking, and Right-Wing Conspiracy inside the Catholic Church” – Revisió a Goodreads – edició en català per Portic
(Oriol Rius – Gestió) Casualment he descobert Wallos i he pensat en tu, Tomàs, una eina OSS per la gestió de les teves subscripcions personals.
(Rub – Touchbar) Una touchbar externa i per usb-c: Flexbar
(Guille – Sèrie) En Kevin Keli fa aquesta recomanació Netflix està emetent una sèrie dolça, amable i, de vegades, divertida sobre la vellesa i una residència de gent gran. A Man on the Inside està creada per Michael Schur, qui també va fer The Good Place, The Office i Parks and Recreation, però aquesta és més tranquil·la i menys atrevida. Té 8 episodis molt curts i fàcils de veure. És la cosa més commovedora que hem vist des de Ted Lasso.
(Rub – Zetatesters) Zetatesters “ha tornat” i recomano el darrer episodi sobre el temps lliure.
(Jordi Artés – Associació) No sé si coneixeu l’associació BIB (Bioinformàtics de Barcelona).
(Andreu Guinart – Sèrie) Masters of the air – Apple TV+ Durant la Segona Guerra Mundial, els aviadors del 100è Grup de Bombardeig van arriscar les seves vides en missions perilloses sobre l’Alemanya nazi, lluitant contra el fred extrem, la manca d’oxigen i el terror del combat a gran altura. Molts van ser abatuts, capturats o morts, mentre que alguns van tenir la sort de tornar a casa. Aquesta nova sèrie, produïda per Steven Spielberg, Tom Hanks i Gary Goetzman, explora el preu que tots van pagar. La versió aèria de Band of brothers.
(Rub – Lector de RSS) RSS Guard, un lector de RSS Open source.
(Rub – AI) La millor App sobre Intel·ligència Artificial
(Rafel Jesus – Xina) Les polítiques de EEUU fan que Xina i altres països siguin autosuficients tecnològicament? (article a MobileWordLive).
(Rub – Linux) A Linux els AppImage son “semblants” als .dmg d’apple, però son ja la app executable (no un zip) i no t’has d’estar d’òsties de paquets i dependències.
--------
iPads i la despesa digital per alumne, i els límits del Mac Studio, – Programa 607
Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
En aquest episodi debatem perquè l’escola concertada obliga a comprar iPads per educació i en qüestionem el model actual.
En Marc té un nou Mac Studio dels grossos i n’ha trobat els seus límits.
PART 1
La concertada obliga a la compra d’un iPad per educació + funda + assegurança + llicències. A més és un iPad “capat” per l’escola.
PART 2
El Marc ha trobat els límits del Mac Studio
PROPOSTES MOSSEGUIS
(Radurdin – Ciència Ficció) Moltes vegades us he recomanat en John Scalzi, un escriptor (sobretot) de ciència ficció que té una mirada molt àcida i molt divertida. Estic llegint ara “Starter Villian” (fins on he vist només està en anglès de moment) que treballa més o menys la mateixa base de les seves novel·les. Una persona que no té res a perdre es veu de cop i volta en una situació que la supera per tot arreu. La qüestió es que la situació a cada novel·la és més inversemblant que l’anterior, però t’ho passes tan bé que li perdones. Molt recomanable si voleu llegir una cosa lleugera (però també té càrregues de profunditat). I es pot llegir molt bé en anglès, em recorda Asimov, prosa senzilla.
(SinnerBOFH – Amèrica vs Europa) una YouTuber Nord-Americana ubicada a Alemanya ha començat una sèrie de vídeos setmanals (en anglès) per mirar d’explicar com pensen els americans, per a un públic europeu. Als seus altres vídeos del canal explica i compara la vida i els sistemes europeus VS els americans. Molt interessant el primer episodi d’aquesta aquesta sèrie:
(Ramon M. Gallart – Intel) Quan envio aquesta proposta fa només 4 hores que el CEO d’Intel ha anunciat públicament la seva renuncia (Notícia a Reuters).
--------
Èxode de X a Bluesky, Hacking de ChatGPT i el temor del nou mandat de Trump – Programa 606
Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
En aquest episodi comentem, entre d’altres temes, l’èxode de X a Bluesky, el temor del nou mandat de Trump i com estan injectant vulnerabilitats al codi d’empreses “hackejant” ChatGPT i similars.
PART 1
Com estan injectant vulnerabilitats al codi d’empreses “hackejant” ChatGPT i similars
Èxode de X a Bluesky
PART 2
Temors del nou mandat de Trump
PROPOSTES MOSSEGUIS
(SinnerBOFH – Clons) Si l’altre dia vaig proposar un clon de un Mac Pro que fins i tot els hi copiava el preu i la capacitat de ratllar formatges, avui proposo una caixa inspirada en el Mac Pro. No te totes les rucades de les rodes d’aire rodones 3D, però està molt be. I el preu es més assequible (uns $250)
(Francesc Febrer – Pocket Casts) Companys, encara que en teoria aquest sigui un grup per la gent “de la poma”, us anunciï que ja està publicada la versió en català de Pocket Casts, el reproductor de podcasts, que he traduït. Així ja està disponible en la nostra llengua en totes les versions, iOS, escriptori i web, i ara, Androide.
(Ramon M. Gallart – Entrevista) Per als malalts de David Gilmour, entrevista amb Rick Beato a YouTube–
(SinnerBOFH – Carl Sagan) Si et va agradar la sèrie Cosmos i el llibre del mateix nom, os recomano les 6 lliçons magistrals “Els Planetes”, que el professor Carl Sagan va presentar al Nadal de 1977 a The Royal Institution of Great Britain. Un Carl Sagan fantàstic i divulgatiu, amb jaqueta de pana, explicant a la quitxalla el que la ciència de 1977 coneixeia dels planetes. Amb exemples, llenguatge planer, objectes, i màgia. El to pausat i segur d’en Carl Sagan fa que el seu anglès s’estengui prou bé. Les 6 lliçons, d’una hora cadascuna. Disponibles a YouTube.
(Rub – anell intel·ligent) El més i millor anell intel.ligent, ara de la marca Casio i en forma de rellotge.
(Ramón M. Gallart – Sèrie) Hi ha una peli a Netflix que és com una metàfora del que ha succeït. Imagineu que el meteorit és Trump i que el ricatxo de la nau espacial és Musk o tito Jobs. “Don’t Look Up”
(AikiMarc – Acapella) Mireu això de Maytree a YouTube.
--------
Wikipedia i IA: Una conversa amb Àlex Hinojo. Minuts Mosseguis 83
Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
En aquest episodi especial de “Mossegalapoma”, Ludo conversa amb Àlex Hinojo, expert en Wikipedia i projectes col·laboratius, sobre els reptes que enfronta Wikipedia en l’era de la intel·ligència artificial.
Els principals temes tractats inclouen:
El canvi de paradigma d’una internet col·laborativa a una més extractivista i monetitzada.
La problemàtica del voluntariat digital en l’actualitat.
El paper de Wikipedia com a dipòsit de veritat i font d’informació per als models d’IA.
Les noves formes de consum d’informació a través de chatbots i els seus efectes en el tràfic web.
El futur dels repositoris de coneixement i el possible rol de les institucions.
Models de finançament sostenible per a Wikipedia en l’era de l’IA.
Oportunitats per a models d’IA més petits i especialitzats.
La importància de preservar la diversitat lingüística i cultural en els models d’IA
La conversa destaca la necessitat de repensar com mantenim i financem els commons digitals en un context on el consum d’informació està canviant radicalment, i com podem preservar el valor del coneixement col·laboratiu en l’era de la intel·ligència artificial.
--------
La intel·ligència artificial per rastrejar emissores de ràdio als Estats Units – Programa 605
Amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya.
Als Estats Units han creat el projecte “VERDAD”, que rastreja i analitza el contingut, detectant notícies falses, en les emissores de ràdio dels Estats Units en llengua espanyola.
PART 1
Tenim una llarga “INTRO” parlant de com està el món.
El projecte “VERDAD”, que rastreja i analitza el contingut, detectant notícies falses, en les emissores de ràdio dels Estats Units en llengua espanyola.
PROPOSTES MOSSEGUIS
(Ernest Forts – Hubs) Escoltant el programa passat i parlant de docks/hubs/pinganillos per mi els millors son els de CalDigit us deixo el link per si interessa
(Dani Gaya – VPN) Els de proton ja estan fent oferta de blackfriday, un any de vpn a 38€ i diria que es una de les vpn mossegalapoma allowed doncs es 0 registres si voleu la oferta, entreu des de la web principal de proton, no la especifica de protonvpn-
(Rafel Jesús – la primera web) Aquí teniu una còpia de la primera web de totes, al CERN
(Oriol Rius – Empresa) Hola nois, vaig seguint el programa tan al dia com puc, el xat ja em costa més. Però volia compartir-vos una proposta: Esade – Singularity: Liderant la transformació del futur empresarial.
(Pere Ferrando – CleanMyMac) L’aplicació CleanMyMac s’ha actualitzat. És impressionant la tranquil·litat que arriba a aportar aquesta aplicació. Quina comoditat.
(Macma – Cuina) He descobert aquest senyor, mare meva. És com terapèutic, et quedes encantat, és rotllo ASMR. Mai havia sentit parlar de cuina amb tanta profunditat. Aquest el meu preferit: Marco Pierre.
(Adrià – Alternatives) Referent als serveis q molts emprem com Google drive, onedrive…. Suggereixo que feu el canvi a Nextcloud. Jo fa uns mesos que el vaig fer i estic molt content. Tens mes control del teu núvol i de les teves dades i no cal ser gaire expert per gestionar-ho. Hetzner ho ofereix a preu raonable.
(Rafel Jesús – CO2) La nova normativa “CAFE” sobre emissions de CO2 als automòbils.
(SinnerBOFH – MacPro) Una caixa per a que el teu PC s’assembli a un Mac Pro: McPrue El preu de la caixa està passat de voltes , com el MacPro d’Apple (uns €1.000 per una caixa sense cap component). Està xulíssima, però necessitarem fer Crowdfunding per poder comprar-ne una.
Cada setmana, des de fa ja 17 temporades, analitzem la tecnologia i les seves conseqüències a la societat, amb humor, de forma distesa, estil propi i en català.