En aquest episodi de Fem present el passat, dirigit per Martí Gironell, explorem el patrimoni històric de les línies de ferrocarril a Catalunya, un aspecte sovint oblidat però amb un valor cultural innegable. Aquesta recerca, realitzada per l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural en col·laboració amb Ferrocarrils de la Generalitat, busca documentar i reivindicar les infraestructures ferroviàries com a part integral del nostre llegat històric i social.
Amb els investigadors Carles Gorini i Eduard Caballé, coneixem com aquestes línies de tren reflecteixen l’evolució de la nostra societat, la tradició industrial i comercial, i la interacció amb el paisatge català. També ens endinsem en les històries humanes associades al ferrocarril, testimonis vius d’una època que va transformar la mobilitat i les connexions entre comunitats.
Un episodi que posa en relleu la necessitat de protegir i valorar el patrimoni ferroviari com a peça clau de la història de Catalunya.
--------
27:08
ICRPC | El Barroc al Pirineu, el gran desconegut #4
En aquest episodi de Fem present el passat, dirigit per Martí Gironell, ens endinsem en el ric i poc conegut patrimoni barroc del Pirineu català. Descobrim com l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural ha impulsat un estudi detallat de l’art barroc al Pallars Sobirà, revelant retaules, pintures murals i transformacions arquitectòniques que daten dels segles XVII i XVIII.
Amb l’investigador Adrià Vázquez Vives, doctor en història de l’art per la Universitat de Girona, explorem la rellevància d’aquestes obres en el context històric i cultural de l’època moderna, la seva connexió amb el paisatge i les raons per les quals sovint l’art barroc ha quedat eclipsat pel romànic al Pirineu. També analitzem com aquesta recerca contribueix a preservar i divulgar aquest patrimoni únic per a futures generacions.
Un episodi que posa en valor un dels tresors amagats del patrimoni català i ens convida a redescobrir el Barroc al Pirineu.
--------
24:51
ICRPC | Els públics dels museus i centres patrimonials #3
En aquest episodi de Fem present el passat, dirigit per Martí Gironell, explorem el paper fonamental dels museus i centres patrimonials com a espais de connexió entre la societat i el patrimoni cultural. Ens endinsem en la feina de l’Observatori dels Públics del Patrimoni Cultural de Catalunya (OPPCC), que analitza el comportament i les necessitats dels visitants per donar suport a museus i institucions culturals.
Amb la participació del Dr. Xavier Ulled Bertran i Pol Casals Ginjaume, descobrim com l’Observatori treballa per millorar l’experiència dels públics i augmentar la seva implicació. També abordem reptes clau, com l’accés desigual als museus, i reflexionem sobre com atraure més catalans a gaudir del nostre patrimoni.
Un episodi ple de dades, reflexions i propostes per fer del patrimoni cultural una eina viva al servei de tothom.
--------
21:38
ICRPC | Patrimonis prehistòrics. El passat més remot a l’abast #2
En aquest episodi de Fem present el passat, dirigit per Martí Gironell, ens submergim en el patrimoni prehistòric de Catalunya, amb un focus especial en els jaciments de Serinyà, al Pla de l’Estany, un conjunt arqueològic únic al Mediterrani Occidental. Amb els investigadors Quim Soler i Lada Servitja, explorem la rellevància d’aquests jaciments, que ofereixen evidències fascinants de l’evolució humana, cultural i ambiental dels darrers 200.000 anys.
A través de les seves aportacions, descobrim com es van documentar els primers comportaments funeraris de l’Homo sapiens a Catalunya i aprofundeixen en el dia a dia de les comunitats prehistòriques. L’episodi conclou amb una mirada a la investigació de l’art rupestre i la població autòctona del Sàhara Occidental, destacant com el nostre passat més remot continua aportant claus per entendre la humanitat.
Una exploració del passat que ens convida a connectar amb les nostres arrels més antigues i a valorar la riquesa del patrimoni prehistòric català.
--------
32:09
ICRPC | Guerra Civil, l'Art en Retirada #1
En aquest primer episodi, presentat per Martí Gironell, de Fem present el passat, explorem un dels episodis més dramàtics i fascinants de la nostra història recent: la retirada de les obres d’art durant la Guerra Civil Espanyola. Quines estratègies es van emprar per protegir el patrimoni cultural enmig del conflicte? Quins riscos van córrer els responsables de salvar aquests tresors? I com aquests esforços van influir en la preservació de l’art català i espanyol?
Comptem amb les veus de dos investigadors, Gemma Domènech i Eduard Caballé, desvetllem les històries humanes darrere d’aquest salvament heroic i reflexionem sobre el significat d’aquests fets en l’actualitat. Un relat apassionant sobre el poder de l’art i la cultura fins i tot en temps de guerra.
"Fem present el passat" és el podcast de la Fundació Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, un espai dedicat a explorar el ric patrimoni cultural de Catalunya i més enllà. Cada episodi connecta el passat amb el present, desgranant històries, descobriments i perspectives sobre l’art, l’arquitectura, les tradicions i els paisatges que defineixen la nostra identitat. Acompanyeu-nos per conèixer investigadors, experts i testimonis que ens ajuden a entendre com el patrimoni cultural és clau per construir el futur.
Un viatge fascinant pel temps, fet a mida per als amants de la cultura i